Skidweekend Sverige

Att Sverige passar för skidweekendresor för svenskar behöver vi knappast nämna. Vilka skidorter är det som lämpar sig bäst då? Detta beror självklart på var i landet man bor. Den som bor i Norrland har närmare till flertalet skidområden. Vårt fokus här ligger därför på de som bor i Götaland eller Svealand.

Skidåkning till midsommar, långa avstånd

Sverige är ju ett väldigt avlångt land på gott och ont. Gott då vi har många skidorter att välja på och skidåkning ända fram till midsommar då snön ligger kvar länge i norra delarna, ont då avstånden att åka ofta blir långa.

Rekommenderade skidorter för en skidweekend

Egentligen är alla större skidorter i Sverige lämpliga då alla har relativt goda kommunikationer. Vilken man väljer är dock en avvägning av hur mycket och kvalitativ skidåkning man vill få ut kontra restid till skidorten under den korta tid en helg består av. Det är även viktigt att ta hänsyn till budget, om barnen ska resa med och hur pass duktiga åkare som gruppen består av.

De närmaste skidorterna

Säfsen, Romme Alpin, Bjursås Skicenter och Kungsberget erbjuder alla god skidåkning med närhet till Svealand och vill man hinna med så mycket skidåkning som möjligt under en enda helg lämpar sig dessa skidorter mycket väl då man har kortast restid hit.

Sälen bäst för en skidweekend?

Sveriges sydligaste fjällområde Sälen är kanske den skidorten man får ut mest av under en skidweekend. Anledningen till detta är inte bara att Sälen har väldigt bra skidåkning, den får dessutom anses som en vädligt tillgänglig skidort då man kan ta sig dit med alla tänkbara färdmedel på ett lätt sätt. Här finns ett stort utbud av helgerbjudanden, både i form av boende och liftkort samt bussresor och olika paketalternativ.

Idre, Funäsdalen och Åre rekommenderas en långweekend

Idre och Funäsdalen är skidorter som också lämpliga för en skidweekend om man tar sig dit med bil eller buss, dock börjar restiden från Svealand bli väl lång och från Götaland börjar avståndet bli väl stort. Ska man upp till någon av dessa skidorter bör man ta en dag extra ledigt och göra det till en långweekend.

Även för Åre rekommenderas en dags extra ledigt för att få en långweekend, alternativt flyger man upp till Östersund för att korta ner restiden.

De nordligaste skidorterna

Vill man på skidweekend till Kittelfjäll, Riksgränsen, Abisko eller Björkliden är det generellt flyg som gäller. Till Kittelfjäll går dock även sovbussar, vilket gör att en dag ledigt kan ge tre dagars åkning.

Fördelen med dessa skidorter är ju självklart att snön ligger kvar längre då de ligger så pass långt norrut, i Riksgränsen och Björkliden kan man ju till och med åka skidor ända fram till midsommar i bästa fall. Dessutom är åkningen i en annan genre än Sälen, Åre, Idre och andra mer lift-/pistorienterade anläggningar.